В редакцията на Plovdiv24.bg получихме читателски сигнал относно недостатъчното пространство, което обитава

...
</TD
>В редакцията на Plovdiv24.bg получихме читателски сигнал относно недостатъчното пространство, което обитава
Коментари Харесай

Пловдивчанин за крокодила Хектор: Докога ще се мъчи това красиво животно?

В редакцията на  Plovdiv24.bg  получихме читателски сигнал по отношение на незадоволителното пространство, което населява крокодила Хектор в Природонаучния музей.

" Искам да изкажа възмущението си от, само че също и да обърна внимание на ужасните условия, в които той се отглежда.

Това е нилски крокодил, който стига дължина до 6 метра и е безусловно недопустимо да населява това извънредно малко пространство.

Преди 4 години от музея настояват, че се търси вид Хектор да бъде изместен във зоопарк, където би имал по-нормални условия за живот, само че до ден сегашен, както виждаме това не се е случило.

Колко още време би трябвало да се мъчи това красиво животно? Коя институция би трябвало да бъде сезирана, с цел да престане това нечовешко отношение към него? Масово отзивите на хората, посетили музея, изключително на чужденците измежду тях, са негативни точно във връзка на местообитанието на крокодила. Хората се възмущават, само че никой не обръща внимание и решение досега очевидно не е открито, а крокодилът продължава да живее в неприемливи условия. Докога?

В този ред на мисли, не е ясно и какво се случва със зоологическата градина на Пловдив. Пълно мъртвило. Разследванията могат да продължат 20 години. Това значи ли, че не би трябвало да има работещ зоопарк до тогава? Може би там можеше да се основат по-добри условия за крокодила. "

Потърсихме шефът на Природонаучния музей Огнян Тодоров, с цел да ни обясни повече по отношение на местообитанието на крокодила Хектор.

" Това сега е най-големият ни проблем. Имаме план с две вероятни решения за увеличение на терариума. Ако ги стартираме ще бъде през идната година, чисто механически. 

Ако вероятно се спрем на плана да разширим терариума, два са новите пространства - eдното е отвън музея, т.е пространствата откъм гърба на Градската градина, а друго е огромната зала с влечугите на музея. При този вид размера на терариума би станал 4-5 пъти по-голям, в сравнение с е в този момент.

Нямаме взето решение, тъй като се опитваме да му намерим нов дом. Имахме диалози със Софийския зоопарк, само че те ни отхвърлиха. Причината е, че нямат пространство, където да го настанят.

Проблемът ни с Хектор е от дълго време и концепцията беше да бъде настанен в Пловдивския зоопарк, само че заради справедливи и субективни аргументи нещата със зоопарка не се получиха.

Крокодилът е един от най-добре гледаните обекти в терариума, поставяме доста грижи за него и не бихме желали да попада на място, където здравето и живота му ще бъдат застрашени. Знаем, че не може да остане повече в този терариум, тъй като пространството му е малко. 

Категоричен съм, че до момента в който не му намеря място, където да се усеща добре и да знаем, че ще се грижат добре за него няма да го дам на никое място.

Ние се грижим за него към този момент 12 години, той нараства с времето, нилски крокодил е и размерите му стават до 6 метра. Един от най-големите ни глезльовци е и се усеща ужасно при нас. Дарение ни е от Тракийско хепатологично дружество. 

До края на седмицата чакаме Бургаския зоопарк да кажат дали имат свободно  пространство и опция, да изградят един терариум за подобен вид влечуги, само че даже и да се получи, ще отнеме известно време. В момента имат пространство за него, само че е на открито, което е неуместно. Той би трябвало да е в затворено пространство, да му е топло. Той няма да оцелее на вън. 

Другият ни крокодил Каймана, сега е съвсем с оптималната дължина и за него ще е превъзходен терариума, където се намира Хектор в този момент.

Тодоров поздрави хората подали сигнала за публично отношение, което имат и сподели, че е хубаво човек да пита за нещата, които го интересуват.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР